Taksav Edirne Temsilciliği

Edirneli yine TAKSAV’daydı

 

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Edirne Temsilciliği atölyelerine aralıksız olarak devam ediyor.

 

TAKSAV Edirne’de dün arkeoloji atölyesinin ikincisi gerçekleştirildi. Yeni döneme arkeoloji, yaratıcı yazarlık ve tarihyazımı atölyeleri ile başlayan TAKSAV Edirne Temsilciliği, Edirneliyi kültür-sanatla ücretsiz olarak buluşturmaya devam ediyor. Geçen yıl da gerçekleştirilen ve Edirnelilerden yoğun ilgi gören arkeoloji atölyesi iki haftada bir salı günleri ücretsiz olarak Arkeolog-Yazar Dr. Umut M. Doğan moderatörlüğünde gerçekleştiriliyor. Kış boyunca devam etmesi planlanan arkeoloji atölyesinin ikincisini dün akşam TAKSAV Edirne Temsilciliği’nde gerçekleştiren Dr. Doğan, Anadolu ve Trakya’nın birçok yerinde karşımıza çıkan Antik Çağ eserlerinin hangi döneme ait olduğu sorusu üzerine tartışmalar yürüttü.

 

‘YUNAN UYGARLIĞI’ TANIMLAMASI

BATI’NIN SİYASAL PROPAGANDA ARACI

Akademisyen Doğan, akademi camiasında da geleneksel bir kabul gören Yunan Uygarlığı tanımlamasının aslında milattan önce 5’inci Yüzyıl’da Atina’da ve Rönesans’tan sonra da Batı dünyasında geliştirilmiş bir siyasal propaganda aracı olarak kullanıldığına vurgu yaptı.

Doğan, Anadolu Tunç Çağı kültür geleneklerinin detayları incelendiğinde Antik dönem boyunca Ege’nin Doğu yakasında yaratılan kültürün özünde güçlü bir Anadolu geleneğini devam ettirdiğini görmek mümkündür dedi. Bugünkü Batı uygarlığının köklerini ve ilklerini temsil eden birçok unsurun antik dönemde yoğunluklu olarak Anadolu’nun Batı kıyılarında filizlenmeye başladığına vurgu yapan Arkeolog Doğan, kültür tarihinin milliyetçilik ya da başka bir politik argümanla açıklanmayacak kadar karmaşık bir örgüye sahip olduğuna dikkat çekti. Antik dönemde Ege’nin iki yakasında gelişen sanat ve kültürün birçok farklı etnik yapının katkısıyla yoğrulduğunu anlatan Dr. Doğan,  bu kozmopolit kültür yapısının bir etkisi ile açıklanamayacağını bu yüzden de antik Ege uygarlığı adıyla tanımlanmasının daha doğru olacağını ifade etti.

 

TAKSAV’DA NE YAPABİLİRİM?

Müzik, sinema, edebiyat alanlarında yaptığı etkinliklerle Edirnelilerle kültür ve sanatı buluşturan TAKSAV, yeni döneme yeni döneme ise yaratıcı yazarlık, arkeoloji, tarihyazımı atölyeleriyle başladı. Yoğun ilgi gören atölyeler TAKSAV Edirne temsilciliğinde ücretsiz olarak geçekleştiriliyor. Atölyelerin yanı sıra; sergi, söyleşi, panel, konser, film gösterimi, kütüphane ve ders çalışma imkanı sağlayan TAKSAV Edirne Temsilciliği’nin kapıları tüm Edirnelilere açık. Türkan Saylan binasında hizmet veren TAKSAV Edirne Temsilciliği ve Kardelen Kitap Kafe sayesinde Edirne’de kültür-sanat ve kahveyi bir araya getirmek keyifli bir gün geçirmek, kütüphaneden faydalanmak mümkün. TAKSAV Edirne’nin geniş yelpazedeki atölye, söyleşi, panel vb. takvimine ulaşmak ve/veya atölyelere katılmak için temsilciliği ziyaret ederek ya da sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurabilirsiniz.